Чи можна їсти гриби дітям: факти та міфи

Коли справа стосується дитячого раціону, багато хто ставиться до грибів із настороженістю. Вважається, що дитяча система травлення не готова до перетравлення грибів. Втім, останнім часом ставлення до грибів змінюється. Деякі педіатри почали розбиратися у «грибному» питанні та відокремлювати правду від домислів.
Гриби – «важкий» продукт: міф
Найчастіше батьки не дають дитині гриби, тому що вважають, що це занадто важка їжа для дитячої системи травлення. Справді, це так. Гриби — «важкий» і навіть потенційно небезпечний продукт для людини будь-якого віку, але тільки в сирому вигляді.
До складу клітинної стінки грибів входить мікохітін. З цією речовиною складно впоратися навіть травній системі дорослого, але вона руйнується у процесі приготування. Ще в деяких грибах містяться речовини, які можуть призвести до алергії і мають потенційно канцерогенні властивості (гідразини). Їх допомагає зруйнувати ретельне варіння.
Гриби – сильний алерген: міф
Гриби не відносять до продуктів із підвищеними алергенними властивостями. У дітией може розвиватися на них алергічні реакції, але не частіше, ніж інші продукти. Вчені відзначають, що харчова алергія зустрічається приблизно в одного зі ста людей. Набагато частіше бувають реакції на грибні спори (аналог алергії на пилок) – у 10-30% алергіків.
Симптоми харчової алергії на гриби найчастіше з’являються протягом 30 хвилин після вживання в їжу. Виникає свербіж, пухирі, набряк обличчя. Набагато рідше зустрічаються набряки гортані із задухою.
У грибах багато корисного: факт
Гриби, мабуть, найдивніші організми Землі. Вони не є ні рослинами, ні тваринами, поєднуючи в собі особливості тих і інших. І це дає їм деякі переваги як продукти харчування.
Не будучи до кінця ні тваринною, ні рослинною їжею, гриби не містять холестерину та шкідливих жирів. При цьому вони можуть дати організму:
- білок,
- вітаміни D і C,
- фосфор,
- вітамін B12,
- залізо,
- калій (у його грибах більше, ніж у бананах),
- антиоксиданти (ерготіонен),
- селен.
Є дані про те, що гриби допомагають зміцнити імунітет за рахунок високого вмісту бета-глюканів.Найцікавіша історія — з вітаміном D. Будучи наполовину тваринами, гриби виробляють його тим самим способом, що й організм людини під дією сонячних променів. При цьому вітамін у складі гриба відрізняється високою стабільністю: він практично не руйнується у процесі приготування.
Втім, із грибами, вирощеними при штучному освітленні, все не так однозначно. Для вироблення ергокальциферолу потрібне сонячне світло. Вирішити проблему допомагають ультрафіолетові лампи, але чи застосовувалися вони при вирощуванні лисичок, які продаються в супермаркеті поряд із вашим будинком, — велике питання.
Гриби можна їсти лише після 7 років: міф

Щодо цього вчені не дають однозначних рекомендацій. Іноді називають вік 7-8 місяців, іноді – 10-12 місяців. У будь-якому випадку, повноліття чекати не потрібно. Якщо ваш педіатр дав добро, після року дитина може спробувати цей новий вид їжі. Правильно приготовлені гриби м’які настільки, щоб їх могла їсти дитина, яка тільки недавно навчилася жувати.
Грибами можна отруїтися: факт
Магазинні штучно вирощені гриби у цьому сенсі безпечні. А ось їхні «дикі» побратими цілком можуть наробити лиха. Фахівці з Дитячого госпіталю Філадельфії у США не радять їсти і тим більше давати дитині гриби, зібрані самостійно у лісі, навіть якщо вони належать до їстівних видів.
Лікарі називають дві основні причини отруєнь грибами у дітей:
- Перша – від недогляду. Дитина гуляє у дворі чи парку і помічає «гарні грибки», які відразу хоче спробувати на смак.
- Друга причина – безтурботність дорослих. Відомі випадки, коли сумно закінчувалося вживання грибів, принесених «досвідченим грибником». Тож ризикувати не варто.
Але навіть магазинні гриби небезпечні, якщо їх погано помити та недостатньо ретельно приготувати. На них можуть мешкати шкідливі бактерії, особливо якщо гриби вирощені на гною.
Симптоми отруєння грибами можуть виникати відразу або протягом 6–24 годин: це біль у животі, нудота та блювання, млявість, сонливість, сплутаність свідомості. Потім приєднуються порушення роботи серця, печінки та нирок, які можуть стати фатальними.
Загалом грибів не варто боятися. Правильно обрані та приготовані, вони корисні для дитини, можуть забезпечити зростаючий організм важливими речовинами.
Гриби не можна давати дитині цілими: факт
Свіжі гриби потрібно правильно вибирати. Навіть якщо напис на упаковці говорить про те, що з терміном придатності все гаразд, не варто брати потемнілі, зморщені гриби, на яких почала з’являтися слиз. Перед приготуванням гриби потрібно добре промити, очистити капелюшок та зрізати нижню частину ніжки. Якщо ніжка занадто тверда, її краще відрізати повністю.
Для дитячих страв гриби потрібно дрібно нарізати чи натерти на тертці. Давати повністю, навіть маленькі грибки, дитині не варто. Вони можуть потрапити «не в те горло» і викликати ядуху, такі випадки відомі. Поки дитина їсть, знаходитесь поряд і стежте, щоб вона добре пережовувала їжу.
Як правило, гриби не їдять окремо, їх включають до інших страв. Якщо основна страва готується швидко, як, наприклад, у випадку з омлетом, гриби потрібно приготувати окремо, ретельніше.