Насіння чіа: користь і шкода для організму людини
Насіння чіа ще недавно було практично невідомим у нашій країні, але останніми роками воно стало справжніми улюбленцями дієтологів і прихильників здорового способу життя. Його часто можна зустріти в списках найкорисніших для здоров’я продуктів.
Читай також нашу статтю: Користь магнію
Властивості чіа
Дивовижні властивості чіа були відомі серед народів доколумбової Америки ще з незапам’ятних часів, але з приходом європейців цей продукт був незаслужено забутий на багато століть. Це крихітне насіння (розміром близько 2 міліметрів) надзвичайно поживне. До його складу входять:
- поліненасичені жирні кислоти (ПНЖК) омега-3,
- харчові волокна,
- повноцінний рослинний білок,
- різні антиоксиданти і мінеральні речовини.
Але воно також містить речовини, що підвищують ризик утворення каменів у нирках і ризик кровотечі. Вживання насіння чіа може приносити як користь, так і шкоду, але за правильного застосування позитивні ефекти набагато переважують можливі ризики.
Склад і калорійність насіння чіа
Чіа містить велику кількість жирів, при цьому в ньому майже немає шкідливих насичених жирів і дуже багато корисних поліненасичених жирних кислот. Вуглеводи також представлені у вигляді корисних “повільних” вуглеводів. Насіння містить повноцінний рослинний білок, у якому присутні всі необхідні організму незамінні амінокислоти.
Насіння чіа багате на різні антиоксиданти: серед них кверцетин, кемпферол, хлорогенова і кофеїнова кислоти. До його складу входять і вітаміни B1, B2, B3, фолієва кислота та різні мікроелементи.
Калорійність і БЖУ чіа
У 100 грамах насіння чіа міститься приблизно:
- 490 кілокалорій
- 42 грами вуглеводів (з них харчових волокон 34 грами)
- 30.7 грамів жирів (насичених жирів: 3.3 грама; мононенасичених жирних кислот: 2.3 грама і поліненасичених жирних кислот (ПНЖК) омега-3 і омега-6: 23.7 грамів)
- 16 грамів білка
- 5.8 грама води
Вітаміни та мінерали (у % від денної норми споживання) на 100 г:
- Вітамін A: 54 мкг (7%)
- Вітамін B1: 0.6 мг (55%)
- Вітамін B2: 0.17 мг (15%)
- Вітамін B3: 8.8 мг (60%)
- Вітамін B9 (фолієва кислота): 50 мкг (12%)
- Вітамін C: 1.6 мг (2%)
- Вітамін E: 0.5 мг (3%)
- Залізо: 7.7 мг (40%)
- Калій: 400 мг (14%)
- Кальцій: 630 мг (50%)
- Магній: 330 мг (95%)
- Марганець: 2.7 мг (130%)
- Селен: 55 мкг (100%)
- Фосфор: 860 мг (80%)
- Цинк: 4.6 мг (48%)
Користь насіння чіа
Це насіння надзвичайно корисне для здоров’я завдяки високому вмісту ПНЖК омега-3, клітковини, білка, антиоксидантів і мікроелементів. Його регулярне вживання знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, раку та діабету, допомагає боротися з підвищеним кров’яним тиском і контролювати вагу (у складі збалансованої дієти).
Для жінок
- Антиоксиданти та ПНЖК омега-3, що містяться в насінні, сприяють поліпшенню стану шкіри та волосся.
- Завдяки високому вмісту магнію насіння чіа допомагає боротися з менструальними спазмами.
- У період менопаузи насіння чіа може бути особливо корисним: кальцій, фосфор і магній, що містяться в ньому, зміцнюють кістки, ПНЖК омега-3 допомагають підтримувати серцево-судинну систему, зберігати гостроту зору і здоров’я мозку. Вони також допомагають запобігати сухості шкіри.
Для чоловіків
- ПНЖК омега-3, цинк і селен, що містяться в насінні чіа, сприяють виробленню тестостерону, тим самим позитивно впливаючи на чоловічу статеву функцію, здоров’я і спортивні результати.
- Вживання насіння чіа допомагає збільшити рівень “хорошого” холестерину в організмі та знизити рівень тригліцеридів, тим самим знижуючи ризик розвитку атеросклерозу і пов’язаних з ним захворювань. Це особливо важливо для чоловіків, які схильні до таких захворювань більше, ніж жінки.
Чи може насіння чіа завдати шкоди здоров’ю
Насіння чіа не дарма називають “суперфудом”, але будь-який продукт може бути шкідливим за непомірного вживання, а також за певних станів і захворювань. Ось які побічні ефекти можуть виникнути під час вживання цього насіння:
- Алергічні реакції. Алергія на насіння чіа трапляється рідко, але тим не менш можлива. У разі алергії на насіння кунжуту краще уникати і насіння чіа – воно може викликати схожу реакцію.
- Проблеми з травленням. Надмірне вживання клітковини, якою багате насіння чіа, може спричинити неприємні симптоми: болі в животі, здуття живота, метеоризм, закрепи або діарею.
- Ризик кровотечі. Через високий вміст ПНЖК омега-3 насіння чіа може знижувати згортання крові. З цієї причини небажано вживати його разом із лікарськими препаратами, що розріджують кров (антикоагулянтами) – до них належить, наприклад, звичний аспірин.
- Проблеми з нирками. Через високий вміст оксалатів насіння чіа може підвищувати ризик утворення каменів у нирках. У разі ниркової недостатності насіння чіа може бути шкідливим через підвищений вміст фосфору, тому при цьому захворюванні перед його вживанням необхідно проконсультуватися з лікарем.
- Утруднення при ковтанні. Насіння чіа небажано вживати в сухому вигляді. Якщо проковтнути сухе насіння і запити його рідиною, воно швидко збільшиться в об’ємі і може застрягти в горлі або стравоході. Тому перед вживанням насіння рекомендується замочувати у воді або молоці.
Як правильно вживати насіння чіа
- Протипоказання для вживання насіння чіа. Протипоказанням до вживання насіння чіа може бути алергія, зокрема алергія на кунжут. При загостренні хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту, захворюваннях нирок і проблемах зі згортанням крові краще проконсультуватися з лікарем перед тим, як включати це насіння у свою дієту.
- Чи можна їсти насіння чіа щодня? Так, цілком можна. При цьому не рекомендується вживати більше 2 столових ложок цього насіння на день.
- У який час дня краще вживати насіння чіа? Цей продукт цілком можна вживати в будь-який час. Однак якщо ви помітили якісь неприємні симптоми з боку шлунково-кишкового тракту, варто проконсультуватися з дієтологом.
- Як краще засвоюється насіння чіа? Якщо ви додаєте цільне насіння в інші продукти або просто замочуєте його у воді чи молоці, краще дати йому якийсь час настоятися, щоб воно ввібрало якомога більше рідини. Насіння також можна вживати в перемеленому вигляді, додаючи його в смузі або випічку.
Насіння чіа для схуднення
Насіння чіа – чудовий продукт для охочих скинути вагу, хоча у великих кількостях вживати його все ж небажано через досить високу калорійність. Для контролю і корекції ваги рекомендується вживати насіння чіа в кількості не більше 2 столових ложок на день. При цьому найкраще змішувати його з іншими продуктами – наприклад, з йогуртом або кашею. Можна і просто замочувати насіння у воді.
Це насіння здатне вбирати велику кількість рідини, збільшуючись в об’ємі, і допомагаючи нам довше зберігати відчуття ситості після їжі. Воно також багате на клітковину, яка дає змогу уникати різких стрибків рівня цукру в крові.
Прості та смачні рецепти з насінням чіа
Завдяки нейтральному смаку з легким горіховим відтінком насіння чіа прекрасно поєднується з різними продуктами. Ось кілька прикладів простих рецептів:
Насіння чіа з йогуртом
Насіння чіа прекрасно поєднується з молочними продуктами – воно вбирає в себе рідину, і в результаті виходить ситний і корисний пудинг.
Інгредієнти:
- Йогурт без цукру 250 мл
- Насіння чіа 2 столових ложки
- (за бажанням) Мед 1 столова ложка
- Малина або чорниця 50 грамів
Приготування:
У йогурт додати насіння чіа та за бажанням – мед. Ретельно перемішати і поставити в холодильник на 3-4 години. Ягоди розтерти до стану пюре і додати в готовий пудинг.
Банановий смузі з насінням чіа
Цей напій, багатий на вітаміни, чудово підійде як легкий сніданок.
Інгредієнти:
- Насіння чіа 1 столова ложка
- Молоко (не знежирене) 1 склянка (200 мл)
- Банан 1 великий
- (за бажанням) Мед або джем 1 столова ложка
Приготування:
Банан очистити і нарізати невеликими скибочками, помістити скибочки в блендер, залити молоком, за бажанням додати мед або джем, засипати насіння чіа. За допомогою блендера перемішати до однорідної маси. Готовий смузі перелити в банку з кришкою, що щільно загвинчується (або інший герметичний контейнер) і поставити в холодильник на годину.
Як вибрати насіння чіа
Під час купівлі насіння чіа важливо дотримуватися певних правил, щоб придбати якісний продукт, насичений корисними речовинами:
- Звертайте увагу на колір насіння. Якісне насіння чіа може бути як чорним (найчастіше зустрічається в продажу), так і білим. Їхній склад трохи різниться, але ці відмінності не особливо суттєві. Коричневе або рудувате насіння брати не варто – такий колір може свідчити про його незрілість або неоптимальні умови вирощування. Воно може бути гірким на смак і містить значно менше корисних речовин.
- Перевірте склад та упаковку. Бажано, щоб в упаковці з насінням не траплялося сторонніх елементів (фрагментів стебел, листя, іншого насіння тощо). Під час купівлі перевірте цілісність і герметичність упаковки.
Як правильно зберігати насіння чіа
Насіння бажано зберігати в сухому, помірно прохолодному (за температури 10-20 градусів) і темному місці, в герметичній упаковці. У таких умовах воно може зберігатися приблизно до двох років.